Cevizli sucuk halk arasında şıralı sucuk, şekerli sucuk, köme, orcik gibi farklı isimlerle de bilinir. Besleyici ve faydalı olmasının yanında son derece lezzetli bir besin olduğundan günümüzde sıklıkla tercih edilir. Cevizli sucuğun hangi yöreye ait olduğu da oldukça merak edilen bir konudur. Cevizli sucuk Gümüşhane yöresine ait olan yiyeceklerden biridir.
Cevizli sucuk üretimi Artvin, Kahramanmaraş, Elâzığ gibi illerde de yaygındır. İpe dizilen cevizlerin dut ya da üzüm şırasına batırılması ile elde edilen tatlının ismidir. Şıranın ana maddesi ise kaynamış pekmez ya da meyve suyu olabilir. Bu yiyeceğin şekli sucuğa benzediğinden ismi cevizli sucuktur. Cevizler ipe dizildikten sonra kaynamakta olan şıraya batırılarak asılıp kurutma işlemi gerçekleştirilir.
Cevizli sucuk faydaları oldukça fazla olduğundan bu yiyecek günümüzde sıklıkla tüketilir.
· Cevizli sucuk yüksek enerjili bir besin olduğundan önemli gıda maddelerinden biridir.
· 100 gram cevizli sucukta yaklaşık 332 kcal bulunur.
· Bunun yanında fosfor ve potasyum bakımından zengindir. Bu nedenle kalp damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olma özelliği bulunur.
· Cevizli sucuğun içerisinde, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko gibi önemli mineraller bulunur.
· Enerji bakımından yüksek proteinler içerme özelliği vardır.
· Suda eriyen vitaminleri de yapısında bulundurur.
· Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olma özelliği bulunur.
· Selenyum minerali bakımından oldukça zengin olduğundan kanser ve kalp hastalıklarından koruma özelliği vardır.