Kış yiyeceklerinden biri dut pestili olarak bilinir. Yaz aylarından kurutulan dut pestili bağışıklığı güçlendirerek vücuda enerji sağlar. Besin kaynağı bakımından çok iyi faydalar barındıran dut pestili içerisinde çok faydalı kaynaklar bulunur.
Köme, Osmanlı mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla Gümüşhane ve çevre illerde sıklıkla üretilir. Yaş ya da kuru kullanılan dutun un, pekmez, süt ile bir araya getirilmesinden elde edilir. Eşsiz meyve aroması ile günümüzde insanların sıklıkla tükettiği bir üründür.
Lezzeti ve şık duruşu ile iştah kabartan muska pestili, her yerde bulunması gereken atıştırmalıklardan biridir. Sürekli misafir ağırlayan kişiler için ise mükemmel bir ikramlıktır. Günün her saati açlık bastırmak ve şeker ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Lezzetinin çok güzel olmasının yanı sıra sağlığa da pek çok faydası bulunmaktadır. Muska pestilini evde de yapabilirsiniz. Yazımızın devamında gerekli malzemeleri bulabilirsiniz.
Pestil farklı meyvelerden üretilen bir gıdadır. Pestiller nerede üretildiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu gıdaların üretiminde öncelikle meyveler haşlanır. Ardından ise ideal kıvama getirilerek serilir ve kurutulur.
Cevizli sucuk halk arasında şıralı sucuk, şekerli sucuk, köme, orcik gibi farklı isimlerle de bilinir. Besleyici ve faydalı olmasının yanında son derece lezzetli bir besin olduğundan günümüzde sıklıkla tercih edilir. Cevizli sucuğun hangi yöreye ait olduğu da oldukça merak edilen bir konudur. Cevizli sucuk Gümüşhane yöresine ait olan yiyeceklerden biridir.