Özra Gıda

0422 502 62 79
info@ozragida.com.tr

Pestil Köme Nedir?

Köme, Osmanlı mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla Gümüşhane ve çevre illerde sıklıkla üretilir. Yaş ya da kuru kullanılan dutun un, pekmez, süt ile bir araya getirilmesinden elde edilir. Eşsiz meyve aroması ile günümüzde insanların..

Pestil Köme Nedir?

Pestil köme üzüm, dut, keçiboynuzu, erik, kayısı, incir gibi çeşitli meyvelerden hazırlanan bir besindir. Mineral yönünden zengin olması nedeniyle ön plana çıkan gıdalar arasında yer alır. Türkiye’de en fazla dut ve üzümden üretimi gerçekleştirilir. Bu gıdalar tüm yıl boyunca sevilerek tüketilir. Gümüşhane’de üretilen pestil ve köme Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş olma özelliğine sahiptir. Köme, sucuğa benzetilmesi nedeniyle cevizli sucuk ismi ile de bilinir. Oldukça fazla tüketilen cevizli sucuk lezzetli bir ürün olması nedeniyle de tercih edilir.

Köme, Osmanlı mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla Gümüşhane ve çevre illerde sıklıkla üretilir. Yaş ya da kuru kullanılan dutun un, pekmez, süt ile bir araya getirilmesinden elde edilir. Eşsiz meyve aroması ile günümüzde insanların sıklıkla tükettiği bir üründür.

Köme Nasıl Üretilir?

Köme özellikle kış aylarında tüketilen tatlı bir besindir. Sade olarak ya da çay, kahve yanında rahatlıkla tüketilebilir.

·         Yaz aylarında toplanan üzüm, vişne, dut gibi meyvelerin yıkayıp ayıklanması ve sonrasında un, pekmez ve süt ile karıştırılmasıyla elde edilir.

·         Bu üretim tekniği ile yaz meyvelerinin lezzetini kışın da sürdürmek mümkün olur. Çok eski zamanlardan beri köme Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alır.

·         Günümüzde de geleneksel yöntemlerle üretilen köme insan sağlığı için son derece faydalıdır.

·         Bu gıda vitamin ve mineral bakımından zengin olduğundan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olma özelliği de vardır.